top of page

Стрес під час війни та плідність: чи є зв’язок і що робити?


Стрес під час війни та плідність: чи є зв’язок і що робити?


Існує два види стресу - гострий та  хронічний. І між ними велика патофізіологічна відмінність!


При  гострому стресі зміни є більш поверхневими. За рахунок активації парасимпатичної нервової системи організм швидко повертається до вихідного стану.

При хронічному стресі зміни є більш глибокими і часто незворотніми. В умовах мілітарного стресу в ендокринній системі через дисрегуляцію синтезу основного гормону стресу - кортизолу формується резистентність глюкокортикоїдних рецепторів, інсулінорезистентність та метаболічні зміни, з подальшим розвитком діабету та ожиріння. Жінки з синдромом полікістозних яєчників є більш схильними до розвитку метаболічних змін загалом. А в умовах хронічного стресу ці особливості швидко маніфестують!


За даними клінічних досліджень у жінок з метаболічним синдромом спостерігаються:

  • порушення дозрівання яйцеклітин

  • менший відсоток їх запліднення

  • сповільнюється темп дроблення ембріонів

  • погіршується їх імплантаційний потенціал.


Матка в умовах метаболічного синдрому є менш сприйнятливою для ембріона: в ендометрії без видимої інфекції формується асептичне запалення, в основі якого лежить надмірна вага, ожиріння.

Тому основним методом боротьби з метаболічним синдромом на фоні зайвої ваги та ожиріння є схуднення. Проблема лікування зайвої ваги полягає в тому, що організм завжди запам'ятовує вищу вагу як нову норму і включає цілий ряд механізмів для втримання цієї вищої маси тіла.

Великим досягненням сучасної медицини є впровадження нової групи медикаментів – агоністів рецепторів глюкагон-подібного пептиду з метою схуднення.

Ця група препаратів схвалена уже FDA та міжнародним керівництвом по СПКЯ (2023) з метою схуднення. Однак залишається незрозумілим, чи може використання цих медикаментів покращити якість ембріонів та ендометрію у жінок з метаболічним синдромом.

Власне у представленому дослідженні вдалось з’ясувати , що відсоток запліднення, бластуляції, а також відсоток жінок, що народили був вищим у групі застосування агоністів рецепторів глюкагон-подібного пептиду, який офіційно зареєстрований в Україні.

bottom of page